България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-скъп газ, по-скъпо парно и като цяло по-скъп живот!

Повишаването на цените коментират Кольо Парамов и Петър Илиев

02.10.2018 | 08:59 Редактор: Ивайло Николов
По-скъп газ, по-скъпо парно и като цяло по-скъп живот!

Вече са в сила новите цени на газа, парното и топлата вода. С почти 14% се увеличава цената на газа, реши КЕВР. Това поскъпване ще се прехвърли се прехвърля и към сметките за парно и топла вода. Това ще е второ повишение на цената на парното тази година. През юли тя се вдигна средно със 7%, т.е. в сравнение с миналия отоплителен сезон парното ще скочи средно между 9 и 19 процента. Повишаването на газта води след себе си повишаване в цената на всичко друго и повече енергийно бедни.

Икономистът Кольо Парамов коментира в студиото на "България сутрин", че месечната издръжка на човек ще нарасне с между 70 и 110 лева.

"Тук става въпрос за цялостно поскъпване на живота в страната. Компенсацията може да стане само чрез нов тип доходна политика", каза Парамов.

Икономистът беше категоричен обаче, че такава нова политика днес е невъзможна, защото няма пари.

"Няма пари, защото БВП на страната няма кой да го произведе в такава сила, за да се вдигнат доходите. Следователно единствената низша, където България може да намери днес пари е приемането на еврото", настоя още икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Кольо Парамов беше категоричен, че България е трябвало да въведе единната европейска валута още преди години.

Петър Илиев-гражданин и човек на изкуството, който е живял дълги години в САЩ, изрази възмущението си от повишаването на цената на газа и това, че поскъпването се случва така изведнъж.

"70-110 лева - това е страшно много. Аз имам друго предложение. Какво ще се случи с тези договори, ако българският народ каже, че ние нямаме тези пари", каза още той.

Икономистът Кольо Парамов пък акцентира и върху това, че повишаването на цените ще доведе след себе си и сериозна инфлация в нашата страна и предупреди, че до края на годината тя може да стигне 7%.

Гледайте видеото!