България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чакащите за белодробна трансплантация гаснат, чуждите болници отказват

Крайната цел е трансплантациите да се изпълняват и проследяват в България, обяви д-р Михаил Христов

02.10.2018 | 08:38 Редактор: Тодор Петров
Чакащите за белодробна трансплантация гаснат, чуждите болници отказват

Крайно усложнена остава ситуацията на пациентите у нас, чакащи за белодробна трансплантация. Новият изпълнителен директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов заяви пред Bulgaria ON AIR, че от май месец 2017 г. е престанал да действа договорът с болницата във Виена, благодарение на който 7 наши болни са трансплантирани белодробно.

"17 човека имаме включени в листата на чакащите за белодробна трансплантация. Двама от тях са в особено тежко състояние, една от жените е в реанимация вече втора седмица. Наистина има хора, които умират", каза д-р Христов.

Той съобщи, че е замразена и кореспонденцията с болницата в Есен, която е била алтернативен вариант. Последното писмо е от 16 август и в него се казва, че не може да се помогне на българските пациенти.

"Крайната цел е белодробните трансплантации да се изпълняват и проследяват в България", отбеляза д-р Христов. 

Тодор Мангъров от Асоциация "Пулмонална хипертония" е на мнение, че има форма на неразбиране на проблема от страна на здравното министерство. По думите му пациентите са малък брой и това е позволило на Министерството на здравеопазването да неглижира проблема. 

"От 2017 г. до момента няма българин, който да е включен в европейската листа на чакащите. Тези хора умират! По един пациент на всеки два месеца си заминава", алармира той в студиото на "България сутрин".

Радостина Гетова, която е главен експерт в Агенцията по трансплантация увери, че поддържат връзка с чакащите за трансплантация и държат техните близки в течение със ситуацията.

Вижте видеото с цялата дискусия.


1
0 rate up comment rate down comment 0
гинка христова
преди 5 години
Какво искате да ни кажете??!!!! Пишете така като че ли трябва да се жертваме.Ами убийте ме за да направите трансплантация на чакащите.Само това остава ................а защо няма коментари ?..........под нито една ваша статия..........задавали ли сте си въпроса Сигнализирай за неуместен коментар