България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще го бъде ли предложението на ВМРО за въвеждането на социалната кошница?

Коментират Георги Вулджев и Любослав Костов

26.09.2018 | 09:33 Редактор: Велислав Филипов
Ще го бъде ли предложението на ВМРО за въвеждането на социалната кошница?

Експерти на ВМРО предлагат  да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти, за която да се постави лимит при печалбата на производители и търговци, съобщи във Facebook лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов. 

Това е мотивирано от възникналия дебат около цените на хляба и "спекулациите, които определени политически сили лансират сред обществото, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително“.

"Поскъпването на природния газ определено ще удари потребителите. Издръжката на живот ще се вдигне с около 10 лв. Ако искаме да избегнем повече подобни поскъпвания, трябва да говорим за промяна на договора с "Газпром". Това са дългосрочни преговори, но все пак трябва да се започнат някога", коментира в "България сутрин" финансистът Георги Вулджев.

Според него предложението на ВМРО предизвикват развитие на сивия сектор.

"Това предложение за социална кошница ще засегне много малките и средни магазини. Те разчитат на печалбата от хляба. Големите вериги могат и да се съгласят. Ще се търсят други канали, по които печалбата да се избива", обясни още финансистът.

По думите на Любослав Костов от КНСБ изпълнителната власт е единственият способ, който може да контролира цената на газа.

"Тук въпросът е какво ще направи държавата, за да ограничи скока на цената на природния газ. Не знам защо държавната администрация не предприема действия", попита Костов.

Той допълни още пред Bulgaria ON AIR, че предложението за социална кошница е добро, но проблемът е как ще заработи предложението.