България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Започнаха петиция срещу одържавяването на "царските имоти"

Икономистът Владимир Каролев и Христо Тракийски коментират темата в "България сутрин"

26.09.2018 | 10:15 Редактор: Ралица Братанова
Започнаха петиция срещу одържавяването на

Петиция-протест срещу одържавяването на "царските имоти" се разпространява в интернет. Тя е организирана от сдружението "Българска корона". Целта ѝ е да се събере подкрепа за Симеон  Сакскобургготски в спора между него и държавата за собствеността на двореца "Врана".

"Най-важното за най-висшкия държавен орган в страната е конституционният съд, който още през 1998 г. е гласувал единодушно, че трябва да се върнат имотите", заяви в "България сутрин" един от инициаторите на подписката - Христо Тракийски.

Според икономиста Владимир Каролев не е редно някой да твърди, че това са държавни имоти, след като те са национализирани. 

"Вчера прекарах няколко часа в библиотеката на Министерството на финансите и прегледах 14 бюджета отпреди Втората световна война. През този период е имало само едно министерство, което е отговаряло за държавните имоти и в него много детайлно, в два списъка са описвани всички разходи за тях. В тези списъци никъде не се споменава за имота във Врана", заяви икономистът пред Bulgaria ON AIR. 

Христо Тракийски сподели, че засега в подписката не са се подписали много хора и тепърва ще се набират подписи.