България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Силните ветрове у нас са нормално явление, посочи климатолог

Паленето на огън в такова време е убийствено, предупреди проф. Георги Рачев

25.09.2018 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Силните ветрове у нас са нормално явление, посочи климатолог

Ветровете, които причиниха сериозни щети в Западна и Централна Европа достигнаха и България. На някои места у нас хората наблюдаваха жълтеникави облаци - вихрушка, която отнемаше от видимостта на шофьорите.

"Това е нещо съвсем естествено. Случва се 2-3 пъти, 10 пъти годишно...", подчерта климатологът проф. Георги Рачев пред Bulgaria ON AIR и посочи няколко случая с ветрове над 100 км/ч през 2018 г. у нас. 

"Такъв ни е климатът, а и релефът понякога дава възможност за допълнително усилване на вятъра. Хубавото е, че няма пострадали хора, но паленето на огън в такова време е убийствено!", обясни проф. Рачев.

В "България сутрин" той отбеляза, че силните ветрове са много полезни през тази част на годината, защото ще изчистят въздуха. Климатологът каза още, че хората трябва да се подготвят спрямо природата, за да имат възможност да преодолеят това, което може да се случи.

Температурата в глобален мащаб се повишава, посочи проф. Рачев и цитира авторитетно изследване, което показва, че лятото на 2018 г. е най-топлото, откакто съществуват метеорологични наблюдения в Европа. По думите му повишението на градусите е много сериозно.

"Дъждовното и влажно време създаде усещането за студено време. Юни и юли бяха по-топли от нормалното. Като включим и август месец, лятото в България си отива с над един градус над нормалното. Това ще доведе до много качествена реколта. Ще извадим една от най-хубавите реколти на слънчоглед", поясни климатологът.

Проф. Рачев очаква нормални октомври и ноември по отношение на температурите.

Вижте видеото с целия разговор.