България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кардиолог: Температурните промени не са толкова брутални за хората

Проф. Младен Григоров е категоричен, че организмът ни е по-пригоден да понася студовете, а не жегите

25.09.2018 | 08:31 Редактор: Ивайло Николов
Кардиолог: Температурните промени не са толкова брутални за хората

Температурите паднаха рязко само за 24 часа в цялата страна. Тези амплитуди крият рискове за човешкото здраве. По данни на Световната здравна организация, между 30 и 50% от хората проявяват здравословни реакции при смяна на времето.

Кардиологът проф. Младен Григоров обясни, че в медицината има понятие, което се нарича метеотропизъм. То се отнася до това как се повлиява организмът от резки промени на времето.

"Бих казал първо, че това в никакъв случай не е такава промяна, която да предизвика някакви остри реакции. Доколкото разбрах тази сутрин температурата е 6 градуса, тоест далеч от това, което би могло да предизвика такава реакция", каза проф. Младен Григоров в студиото на "България сутрин".

Той допълни още, че трудно може да се говори за профилактика, защото няма как да се влияе на природата. Проф. Младен Григоров обаче беше категоричен, че е типично за хората от нашите географски ширини и за техния организъм да понасят по-добре студовете и да сме по-пригодени за тях, отколкото за жегите.

"До известна степен фатални могат да станат при температури много над зоната на комфорт. 23-24 градуса - това е точно температурата на зоната на комфорт за организма", допълни още кардиологът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор!