България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Орбан поставил началото на края на европейския идеологически модел

Политическата ни класа не е способна да произведе действащ правителствен модел, смята доц. Валентин Вацев

24.09.2018 | 08:53 Редактор: Тодор Петров
Орбан поставил началото на края на европейския идеологически модел

"Виктор Орбан трябва да е интересен за нас като символизатор на процес, който вече се е разгърнал. Сега теорията изби над практиката. Това е началото на края на досегашния европейски идеологически модел", заяви геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

Думите му идват в контекста на доклада на Европейския парламент, според който управлението на Орбан създава опасност за нарушаване на европейските ценности. Предстоящите санкции срещу Унгария пък скараха ГЕРБ и БСП, които си размениха обвинения относно гласуването на своите евродепутати.

"Проблемът е назрял навсякъде. Свидетели сме на дълбок и силен конфликт между централния елит на ЕС и местните елити. Това е бунт на националните елити, които питат какво става с техния суверенитет", обясни доц. Васев в "България сутрин". 

Той подчерта, че не е лесно да си днешен български премиер, защото трябвало да угодиш на всички. Новите цени на парното са смъртна заплаха за правителството, смята Вацев, който е категоричен, че с тази проблематика ефективно се събарят правителства.

Умен, спокоен и добронамерен човек. Като такъв бе определен президентът Румен Радев от доц. Вацев, който е успял да проведе обстоен разговор с държавния глава. Той обаче не вижда бъдеще в идеята за президентска партия. 

"Ролята на президента е много по-висока от прост партиен лидер", отбеляза анализаторът пред Bulgaria ON AIR. 

Доц. Вацев не смята, че след трите министерски рокади от миналата седмица се наблюдава разтоварващ ефект. 

"Българската политическа класа вече не е способна да произведе действащ правителствен модел. Елитът не е готов да носи отговорност", подчерта доц. Валентин Вацев и добави, че до края на годината страната ни ще бъде в нова политическа ситуация.

Не пропускайте видеото с целия разговор.