България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пациенти на бунт: Бюрокрацията блокира белодробни трансплантации!

Протестите ни вече трябва да се казват "Предизвестена смърт", а не "Здравен имигрант", заяви Георги Костов от АПБЗ

21.09.2018 | 08:25 Редактор: Иван Берберов
Пациенти на бунт: Бюрокрацията блокира белодробни трансплантации!

Пациенти излязоха на бунт, заради блокирани трансплантации. 29-годишният Адриан Петков се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб, но не може да бъде опериран в чужбина, поради административни пречки.

Муковисцидоза е диагнозата, с която Адриан живее от 5-годишен. Състоянието му се влошава драстично преди месеци. Тогава той разбира, че трансплантацията, от която се нуждае, е неотложна. Още за неговата история може да чуете в репортажа на репортера на Bulgaria ON AIR Милена Енчева. 

"Всеки месец някой от чакащите умира. По-важното в момента е да не се чудим в последствие кой е бил виновен. Нека първо да се извършат трансплантациите. Последно време получаваме само обещания. Организирахме 3 протеста. Имахме 2 разговора с министър Жени Начева. Бяха давани обещания за след 2 седмици и така минаха месеци. Не се прави достатъчно. Не е достатъчно упорит трудът на Агенцията и на Министерството", категоричен бе Георги Костов от Асоциацията на пациентите с белодробни заболявания (АПБЗ) . 

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че пациентите имат нужда от помощ днес. Не утре, не другиден, не след месец. 

"Евротрансплант" е система за спогодба между няколко европейски държави за обмен на органи. В момента България търси начин да пробие чрез тази система. Изпратили сме иск за нов разговор с министър Начева. Но засега нямаме отговор. Продължаваме с протестите. Следващата демонстрация няма да се казва "Здравен имигрант", а "Предизвестена смърт", отбеляза още гостът пред ефира на Bulgaria ON AIR.