България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психично болни стрелят по полицаи - кой носи отговорността?

Раненият служител на реда е в стабилно състояние, предстоят му операции

19.09.2018 | 08:29 Редактор: Тодор Петров
Психично болни стрелят по полицаи - кой носи отговорността?

В стабилно състояние остава полицаят, който беше прострелян в София вчера. Той е настанен в "Пирогов", предстоят му операции. 34-годишният Георги Йовчев бе прострелян в главата от психично болен мъж. На нападателя му ще му бъде повдигнато обвинение за опит за убийство. 

Майката на 21-годишния Христо Бръзицов повикала полицията, защото синът ѝ бил агресивен и имала нужда от помощ. Когато полицаите от Трето РПУ посетили адреса, младежът стрелял по майка си, но улучил униформения. Експертиза ще трябва да каже каква е диагнозата на Бръзицов, тъй като не е освидетелстван.

Кой контролира хората с психични проблеми? Отговорът на този въпрос потърсихме в "България сутрин" с психиатъра д-р Веселин Герев и журналиста Стефан Ташев.

Д-р Герев посочи, че в случая не става въпрос за човек със стресова реакция, а за такъв с натрупан психичен проблем. И допълни - ако човек сам не прояви желание да лекува проблем, който осъзнава че има, никой освен органите за принуда не може да го задължи. 

"Органите за принуда са съдът и прокуратурата. Това е много бавна процедура", отбеляза д-р Герев пред Bulgaria ON AIR.

Психиатърът допълни, че заради страх близките не искат да дават проблемни роднини за лечение в психиатрията. По думите му те дори изпълняват доста странни прищявки на тези хора, само и само да не предизвикат техния гняв.

"Диспансерите, които провеждаха наблюдение с районни психиатри и фелтшери, промениха своята структура. Станаха пасивна част в тази брънка на веригата", отчете д-р Герев.

"Семейството дали е предупредило полицията, че човекът има оръжие? Ако този човек беше излязъл на улицита да раздава правосъди, какво щяхме да коментираме сега?", попита от своя страна журналистът Стефан Ташев.

"Ако бъде освидетелстван няма как да бъде санкциониран. Ако този полицай беше загинал вчера, кой щеше да е виновен?! Тези случаи очевидно зачестяват, има сериозен проблем", каза още Ташев.

За финал на разговора д-р Веселин Герев алармира, че от стресови състояния страдат над 70% от активните хора по света.

Вижте видеото с цялата дискусия.