България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Радев vs. Борисов: Какво показва един неподписан указ за освобождаване?

Проф. Близнашки: Младен Маринов вече можеше да бъде избран! Софиянски: Няма напрежение между институциите

19.09.2018 | 09:32 Редактор: Ивайло Николов
Радев vs. Борисов: Какво показва един неподписан указ за освобождаване?

Президентската институция срещу Министерския съвет и един неподписан указ за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов са основната тема на напрежението между Румен Радев и Бойко Борисов. Премиерът иска държавният глава да освободи Маринов от поста, за да може бившият шеф на СДВР да стане вътрешен министър. Радев обаче не го прави, защото иска да се спазят законовите процедури.

Според професора по конституционно право Георги Близнашки парламентът може да гласува кандидатурата на Младен Маринов за министър на вътрешните работи и без президентския указ.

"В крайна сметка става дума за буря в чаша вода, няма особена драма, ще се изживее до няколко дни", каза проф. Близнашки в студиото на "България сутрин".

Бившият премиер и кмет на София Стефан Софиянски пък е на мнение, че напрежение между институциите, за каквото се говори много в последно време, въобще няма.

"Нито едните бързат, нито другите. Нито правителството бърза да направи промените, всичко е в едно спокойно темпо. Нито президентът бърза да подпише указа и по-скоро има едно съвпадение на позициите в момента", заяви Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

Той се аргументира като обясни, че ако правителството искаше да направи бързо промените, то двама от министрите вече щяха да са избрани. По думите на Софиянски кабинетът на Бойко Борисов показва управленска немощ.

Бившият столичен кмет коментира и често споделяното мнение в публичното пространство, че липсва алтернатива на това правителство.

"Няма алтернатива, защото БСП и ГЕРБ са огледални партии - с един произход, с един генезис", категоричен е Софиянски.

Според проф. Георги Близнашки пък сега има ново явление, което влияе на управлението и това е олигархията. По думите му тя стои над партийните борби, но дирижира политическия живот в страната.

Вижте видеото с цялата дискусия!