България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Връщане на задължителната казарма? Не всички подкрепят идеята...

Коментар на депутата Борис Вангелов и ген. Съби Събев пред Bulgaria ON AIR

18.09.2018 | 08:52 Редактор: Василена Василева
Връщане на задължителната казарма? Не всички подкрепят идеята...

Бивши военни поискаха връщане на задължителната военна служба. От Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва предлагат да бъде проведен референдум, на който да се реши въпросът.

Инициативата е била лансирана по време на конференция за доброволната казарма в Казанлък, в която участие взе военният ни министър Красимир Каракачанов.

"Причините за премахването на казармата в България са неизвестни. В никакъв случай обаче не може да става въпрос за държавни съображения. Дори никой никога не попита българския народ какво мисли за това", коментира в студиото на "България сутрин" народният представител от "Обединени патриоти" Борис Вангелов.

Той изрази мнение, че казармата непременно трябва да бъде възстановена. И даде за пример южната ни съседка Гърция, която въпреки тежката иконимическа криза, в която се намираше, успяваше да поддържа наборна военна армия.

"Не всички бивши военни са съгласни с подобен подход за решаване на проблемите на армията. След като България се присъедини към НАТО, се разбра, че за да участва в съвместни операции трябва да има изключително добре подготвени войници. Наборната военна служба у нас обаче не може да ги осигури", каза бившият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че именно това е причината към днешна дата само 6 държави членки на НАТО да поддържат наборна военна служба. 

"Много страни предпочитат да вложат в подготовката на един отлично подготвен кадрови войник, вместо както би се случило в България - с недостига на средства да разпиляваме ограничения военен бюджет за нещо, което няма да донесе реални обратими способности, които във всеки един момент да могат да бъдат използвани", обясни ген. Събев в студиото на Мартина Ганчева.

Вижте видеото с целия разговор!