България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учебната година започна, а в 55 училища я посрещат в ремонт

Учениците ще са ограничени физически от строителните площадки, увери зам.-председателят на НСОРБ Хасан Азис

18.09.2018 | 09:11 Редактор: Ралица Братанова
Учебната година започна, а в 55 училища я посрещат в ремонт

В 29 български общини се изпълняват интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. В много от тях кметовете изпълняват тази програма с основни ремонти в училищата. От 1000 учебни заведения, които се ремонтират в страната, 55 посрещнаха учебната година в ремонт.

Защо и по каква причина се стигна дотук - коментира зам.-председателят на НСОРБ Хасан Азис в студиото на "България сутрин".

"Даже и общините да си бяха избрали фирмите изпълнители през март или април, тогава строителите няма как да влязат в училищата. Първата възможност е в края на юни. От началото на юни почти във всички общини срокът на договора за изпълнение и приключване на ремонтните дейности е в рамките на 6 месеца", обясни Хасан Азис.

По неговите думи организацията, която са направили в общините е била добра, защото ремонтите, които се извършват предполагат по-тежки строителни процеси и само за 3 месеца са успели да създадат условия за нормален учебен процес.

"Учене по време на строителство не означава, че учениците ще се разминават с майсторите. Във всяко едно от училищата се направи организация, така че децата физически ще са ограничени от строителните площадки", заяви Хасан Азис пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на НСОРБ сподели още, че общините ще искат увеличаване на субсидиите за капиталови разходи до 110 млн. лева, като 80 млн. лева ще отидат само за общинската пътна мрежа.