България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тайната на дълголетието - любов, движение и правилно хранене!

Коментар на д-р Тотко Найденов и шеф Георги Иванов

18.09.2018 | 09:32 Редактор: Тодор Петров
Тайната на дълголетието - любов, движение и правилно хранене!

България е с най-ниската продължителност на живота сред страните в ЕС. Тъжната констатация е на европейската статистическа служба "Евростат". Д-р Тотко Найденов потвърди данните и посочи, че продължителността на живота у нас е 71 години за мъжете и 78 години за жените. 

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че Световната здравна организация е посочила стреса като по-голям патогенен фактор от пушенето. Сред най-важните фактори по думите му са още обездвижването и нерационалното хранене.

"Ние много пържим! Любов, движение, радост", подчерта д-р Надейнов и обясни, че 40% за здравето ни има геномът, който взимаме от нашите майки и бащи. В 30%  нашето здраве зависи от начина ни на живот, 20% зависи от околната среда и само 10% от състоянието на здравеопазването.

"Храната е избор и човек трябва спрямо неговите необходимости да консумира определени обеми на продукти. Количествата са тези, които са вредни. Пърженето не е толкова вредно, колкото вредно се използва вкъщи. Има много възможности тази технология да се отстрани от нашия бит", коментира от своя страна шеф Георги Иванов в "България сутрин".

Япония е смятана за отличник, щом стане дума за продължителност на живота. Каква е тайната на дълголетието? Вижте в интервюто на Милена Енчева с председателя на Световната медицинска асоциация д-р Йошитаке Йококура:

"Японците с тяхната философия за живот са в мир с всичко около тях. Успели са чрез здравословното хранене, базирано на свежи продукти, да достигнат философия на хранене, която им позволява да бъдат дълголетници", обясни шеф Иванов. 

Здравословното му меню включва кисело мляко, мед и ябълки. Той подчерта, че яйцата са много важен продукт, който в днешно време трябва да се консумира. И отбеляза, че хората трябва да придобият хранителна култура, да разпознават продуктите и да правят правилен избор, а не да се объркват от етикетите и цената.

Вижте видеото с цялата дискусия.