България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

ЕП взе на прицел Орбан - ще загуби ли Унгария правото си на глас в ЕС

Коментар на експерта проф. Боян Чуков и журналиста Петър Волгин пред Bulgaria ON AIR
Публикувана: От:

Евродепутатите гласуваха да се задейства член, който може да лиши Унгария от право на глас в общността. Сред мотивите за искането са нарушаване на Конституцията, изборната система, независимостта на съдебната власт, корупцията и правата на бежанците. 

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. 

Още по темата

 

В същото време Орбан заяви, че причината е отказа на страната му да приема мигранти.

"Всеки депутат, както и евродепутат трябва да гласува по съвест, т.е. така, както смята, че би било най-добре, а не да изпълнява партийни повери. За съжаление обаче и в България, и по целия свят те гласуват според решението на политическото им семейство", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Петър Волгин.

По думите му е жалко, че Европейският парламент именно по такъв начин се възползва от правото си на инициатива. 

"Недоверието на гражданите към институциите става все по-силно, различията между структурите стават по-големи. С това гласуване евродепутатите за пореден път разшириха делението между себе си и обществото", допълни още Волгин.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по международни отношения проф. Боян Чуков посочи, че в ЕП се наблюдава сблъсък между евродепутати либерали глобалисти и евродепутати етатисти и патриоти.

"Това е причината в едно и също политическо семейство да има двубой. А проблемът на Европейския съюз пък е, че решенията, които Брюксел взима, трябва да бъдат легитимирани чрез вота на народа. Оказва се обаче, че те не са", подчерта още анализаторът в студиото на Николай Кръстев.

Според процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана от парламента, сега щафетата се прехвърля към Съвета на ЕС, съставен от правителствата на държавите членки. Пръв ще разгледа въпроса Комитетът на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР). 

След това Унгария ще бъде включена в дневния ред на Съвета по общи въпроси, съставен от министрите по европейските въпроси на държавите членки. Според чл. 7 съветът "може да констатира, че има явен риск от сериозно нарушаване" на основните ценности на ЕС, след като изслуша обвинената страна.

В текста обаче не са посочени никакви крайни срокове. За да се заключи, че има такъв риск, е необходимо мнозинство от най-малко четири пети от членовете на съвета.

Вижте повече във видеото!

Коментари ( 2 )
 • 2

  sokman9

  14 сеп 2018 | 11:51

  kak se gledat klipove tuka
 • 1

  sokman9

  14 сеп 2018 | 11:50

  error code 2144000