България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трусове във властта? Тежки сътресения няма да има, категорични са експерти

Новите предложения за министерски постове вече са факт

11.09.2018 | 08:56 Редактор: Василена Василева
Трусове във властта? Тежки сътресения няма да има, категорични са експерти

Новите предложения за министерски постове вече са факт. Вчера министър-председателят Бойко Борисов побърза да съобщи имента, за да няма повече спекулации относно темата ще има ли "спасени" министри. След втори пореден есенен коалиционен съвет стана ясно, че диалогът в голямата коалиция е подновен, но напрежението и в малката не спадна. Волен Сидеров съзря заговор срещу премиера от близки до него хора от ГЕРБ, НФСБ и Реформаторския блок, а Валери Симеонов заяви, че ще приеме новите хора в Министерския съвет, но няма да подкрепи оставките на старите.

"Борисов за пореден път се показа като ловък политик. Очевидно политическата логика взе връх, тъй като подобна масивна смяна на министри ще доведе до известни затруднения в текущите административни дела", коментира в студиото на "България сутрин" социалният антрополог Харалан Александров.

Той подчерта, че действията на премиера представляват риск, който обаче е политически оправдан. Оттук нататък обаче предстои да разберем дали ще бъде и административно удържан.

"След поредицата от скандали и драматични събитие се очакваше да се отпуши някакво напрежение. Затова и се очакваха оставки. Случилото се беше избор на Борисов да реагира бързо вместо да направи достатъчно задълбочен първоначален анализ. На базата на експертна оценка можеше да се посочи отговорният за трагедията край Своге", каза политическият психолог Антоанета Христова.

"Това, че вътре в партията имаше разнопосочно мислене беше грешно, тъй като даде възможност на медиите и анализаторите да говорят за раздори в коалицията. Тези послания създадоха повече шум в пространството, по-важно беше да се наблюдава какъв избор за министри ще бъде направен", допълни още тя.

Пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Татяна Буруджиева отсече, че според нея тежки сътресения в коалицията няма да има, независимо от скандалите, на които ставаме свидетели.

"Безсмислено е да коментираме вече втора година дали правителството ще подаде оставка. За да се случи това мотивацията им да влязат във властта трябва да бъде разрушена. Все повече започвам да си мисля, че тези разногласия се случват, за да се спечели време и да се привлече общественото внимание", отбеляза тя.

Вижте още във видеото!