България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Три села във Велинградско нямат път от години! Ще се повтори ли Своге?

Забравени сме от държавата - готови сме на гладна стачка пред МС, подчерта Салих Трончов
Публикувана: От:

След тежката катастрофа край Своге, темата за безопасността на пътниците и качеството на пътищата се превърна в силно чувствителна. 

Още по темата

 

По болезнен и закъснял начин това е една от основните теми за политиците. Уви, вероятно това ще бъде за кратко и така до следващата масова смърт на пътя. 

Живеещите в 3 велинградски села от години се борят с местните власти и пишат писма до правителството с една единствена молба - да имат асфалт по единствения път от Велинград до населените им места. 

"Правим протест за четвърти път. Сезирахме Министерския съвет, президента, омбудсмана. В момента се водят преговори. Общината ни излъга, че околовръстният път е към АПИ. Ние сме забравени от страната. Искам да се обърна към премиера - не е нормално в една европейска държава да има такива улици. Забравени сме от държавата", категоричен бе организаторът на протеста Салих Трончов. 

Жителите се оплакват, че нямат лесен достъп до здрравни услуги. Лекарствата си купуват след като хванат влака от гарата, пътят до която е без асфалт. А до центъра на Велинград, който е на 20 километра от селата, им отнема час и половина с автомобил. 

"Единствено премиерът обръща внимание на проблемите. Това се вижда от медиите. Кметът на Велинград излъга пред друга медия, че проектът ще бъде задвижен", отбеляза Трончов пред Bulgaria ON AIR. 

Следващата стъпка, която ще предприеме Салих, е гладна стачка пред Министерския съвет. Също така се закани, че ще информира европейските институции за проблема. 

Коментари ( 1 )
  • 1

    andrea.ivanova.54540

    11 сеп 2018 | 10:08

    Пореден случай на административното безсилие и нежелание да се справи с проблемите на хората. Резултатите обаче понякога са трагични, като примера в Своге.