България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След решението на БСП: Депутатите - в парламента, твърдят анализатори

Какво са ни подготвили избраниците на народа в нови сезон – коментират проф. Антоний Тодоров и доц. Минчо Христов

05.09.2018 | 08:33 Редактор: Иван Берберов
След решението на БСП: Депутатите - в парламента, твърдят анализатори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна, че 60 от "червените" депутати напускат парламента и отиват при хората в страната, за да събират идеи. Останалите 20 ще останат в зала, за да отстояват позициите на партията. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък отговори, че желаещите да ги сменят във властта ставали все по безпардонни, което отблъсквало хората. 

"Работата на парламентаристите е в парламента. Такива жестове се правят преди парламентарна криза. Опозицията все още няма електоралната тежест, за да предизвика предсрочни избори. Не могат да направят криза. Решението им изглежда странно, защото отсъствието на депутатите може да постави под въпрос кворума. При важни решения би трябвало всички депутати на Левицата да са в зала", отбеляза политологът проф. Антоний Тодоров.  

С неговата теза се съгласи и политологът доц. Минчо Христов. Той посочи, че големите проблеми в България са няколко – мизерните доходи, недостъпното здравеопазване, грабежът от монополите. 

"БСП досега освен говоренето, нямаше ясна политика с тези проблеми. Когато се гласуваше криминалният закон за горивата, БСП не се обадиха. Хората са изпратили депутатите да защитават техните интереси. Има още над 40 места в България с пътища убийци. Заради някой крадлив политик или някоя крадлива фирма, ние умираме. Този корумпиран политически „елит“ краде като за последно. На хората им писна да го гледат и няма да търпят много дълго време", подчерта доц. Христов в "България сутрин".

Според проф. Тодоров голямата драма пред премиера Борисов е, че винаги се опитва да отговори на масовите очаквания. 

"Той няма никаква лоялност към своите министри. Не го интересува кой точно ще е министър, стига да прави каквото трябва. Тримата министри в оставка са от ГЕРБ, ако бъдат сменени с други министри на ГЕРБ, то нищо няма да се промени. Обществеността очаква в критичните ситуации някой от правителството лично да поеме отговорността. Премиерът ще гледа да избяга от всяка ситуация, която би довела до предсрочни избори", поясни той пред Bulgaria ON AIR. 

"Усещането за нечестност е твърде силно. Хората вече нямат доверие към институциите. Страхувам се, че ако има гражданска активност, то тя ще бъде анархична. Те ще очакват някой да създаде организация, в която да се знае кой носи отговорността и структурите да са прозрачни – това, което очакваме от всички партии", заключи за финал доц. Минчо Христов.