България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жертвите и лошите пътища у нас - факт заради корумпираната система!

Богдана Лазарова и Николай Хаджигенов коментират разследването на инцидента край Своге, при който загинаха 17 души

31.08.2018 | 08:59 Редактор: Велислав Филипов
Жертвите и лошите пътища у нас - факт заради корумпираната система!

Пътищата и пътната мрежа са част както от военната инфраструктура, така и от националната сигурност. Да строиш некачествени пътища, то това означава, че нарушаваш националната сигурност. Наказанията за това са много тежки. Това нещо поставя под опасност всички български граждани и чужденци, които пътуват у нас. Трябва да се проверят всички ремонти, които се правят от "Трейс" в цяла България.

Това каза в студиото на "България сутрин" криминалният журналист Богдана Лазарова по повод разследването на инцидента край Своге, при който загинаха 17 души, а десетки други бяха ранени. 

Според Лазарова ако трябва да извадим нещо положително от цялата история, то това е фактът, че цялото общество видя, че обществените поръчки са пропити от корупция.

"Не може да вземаш половината пари от обществената поръчка, а с другата част да построиш качествен път. Корупцията тръгва от НС и стига до чиновника в АПИ, който извършва проверката на пътя. Законите се гласят, за да има вратички. Никой обаче не предприема нищо", категорична е тя.

Адвокат Николай Хаджигенов също е на мнение, че корупцията е главният виновник за жертвите край Своге, а не шофьорът, който всъщност е обвинен за трагедията.

"Премиерът казва, че ще бъде понесена политическа отговорност. Да, но това трябва да стане на момента. Нямаме правителство от 1989 година насам, което да не си е тръгнало заради корупция", отбеляза адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Хаджигенов смята, че прокуратурата и разследващите органи са част от цялата корупционна схема, затова няма и реални присъди за виновниците.