България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Причините за трагедията край Своге били комплексни, смята експерт

Инж. Ясен Ишев е на мнение, че проблемите са в настилката, мантинелите, проекта на пътя и може би в превозното средство

28.08.2018 | 08:37 Редактор: Ивайло Николов
Причините за трагедията край Своге били комплексни, смята експерт

Продължава разследването на тежката катастрофа край Своге, която отне живота на 17 души, а 21 бяха ранени. Разследващите ще направят замервания и изчисления, за да се изяснят всички обстоятелства, при които се е случил инцидента. Тепърва ще се изяснява техническото състояние на автобуса. На шофьора Григор Григоров пък беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек. Григоров е поставен под стража в болницата, в която се лекува.

Инж. Ясен Ишев, председател на УС на Научно-технически съюзи по транспорта, коментира в студиото на "България сутрин", че причините за трагедията край Своге са комплексни.

"Както мократа настилка, износената настилка, може би и по-високата скорост. Не мога да кажа самият автобус какво е било неговото състояние, дали гумите не са били износени", обясни инж. Ишев.

По думите му най-обезпокояващото в този случай е, че са били подавани много сигнали за състоянието на пътя, но на тях не е реагирано.

"Проектът не е бил добър значи. Тази еластична преграда там едва ли може да спре автобус. Може би такъв е бил проектът", коментира още председателят на УС на Научно-технически съюзи в транспорта пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също, че пътят в този район е добър, но инж. Ясен Ишев беше категоричен, че институциите трябва да се доверяват на експерти като него, които да правят инспекции по пътна безопасност по шосетата в страната. 

В закона е записано, че такъв одит трябва да се прави два пъти в годината.

Вижте видеото с целия разговор!