България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Година след подписване на договора с Македония: Ново напрежение между София и Скопие

Коментар на Александър Сиди и Боян Чуков в "България сутрин"

23.08.2018 | 08:36 Редактор: Василена Василева
Година след подписване на договора с Македония: Ново напрежение между София и Скопие

Година след подписването на Договора за добросъседство с Република Македония, част от управляващите у нас поискаха анекс към документа, който да задължи западната ни съседка да се въздържа от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития и личности. Ако това условие не бъде изпълнено, България може да преосмисли подкрепата си за членството на Република Македония в Европейския съюз. Идеята е на лидера на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Изказването на премиера на Република Македония Зоран Заев в социалната мрежа Facebook, че македонският език ще стане официален в ЕС и ще бъде признат от 500 милиона души, които живеят в общността, от ВМРО пък определиха като абсурдно. 

"Проблемите в югозападната ни съседка са изцяло вътрешнополитически. Предсои един изключително тежък референдум, който ще реши съдбата на страната и политическата кариера на Заев. Именно това е причината той да се опитва да мотивира голяма група от хора около себе си, чрез които да си подсигури бъдещето", коментира в студиото на "България сутрин" депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди.

По думите му такова нещо като признаване на език в света няма, няма и как да има. 

"Примери за това са Белгия, Австрия. Македония може да бъде пълноправен член на ЕС, но това не означава, че от утре ще има македонски език", допълни Сиди.

Изказването на македонския премиер идва само месец преди провеждането на референдум за новото име на югозападната ни съседка. Той ще се проведе в края на септември. На него ще се реши дали страната да направи компромис, за да получи членство в НАТО и Европейския съюз.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по международни отношения Боян Чуков подчерта, че България продължава да допуска една и съща грешка, тъй като Министерството на външните работи не е реагирало своевременно на думите на Заев.

"Не може премиерът на една страна да каже нещо и в същото време това да се коментира от политически партии и академичната общност, а компетентните институции да мълчат", каза той.

И допълни, че на фона на тези спорове се пропуска момента, в който страната ни може да подобри двустранните си отношения с Македония.

"България от всоя страна винаги се е държала приятелски. Проблемът при югозападната ни съседка идва от македонизма, който се оказва, че спира развитието на страната", отсече Боян Чуков в студиото на Мартина Ганчева.

Вижте повече във видеото!