България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Търговският регистър, "Олимпик"... Разпад и бягане от отговорност, видяха политолози

Коментар на последните "горещи" събития в страната от Татяна Буруджиева и Христо Панчугов

20.08.2018 | 08:53 Редактор: Тодор Петров
Търговският регистър,

Срив в Търговския регистър и последвала оставка на директора на Агенцията по вписванията. Фалит на застрахователната компания "Олимпик", бунтове на шофьори и стотици хиляди без "Гражданска отговорност". Какви са уроците и носи ли някой политическата отговорност?

"Много трудно в общественото мнение се изяснява виновникът. Трудно става известен, защото се търси по политическа линия", посочи политологът Татяна Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ част от отговора е фактът, че си задаваме въпроса кой е отговорен. Трябва да е ясно кога и докъде е годността и да не чакаме да зейнат огромни дупки, смята тя.

"При нас всички трябва да са убедени, че могат да си решат проблема, когато стигнат до министър-председателя. Това е много показателно за факта, че нямаме нива на отговорност", коментира Буруджиева.

Политологът Христо Панчугов е на мнение, че скандалите с Търговския регистър и "Олимпик" са симптоми на невъзможността на институциите да работят. 

"Отговорността се носи на политическо ниво. И когато изпълнителният директор на Агенцията по вписванията подададе оставка, трябваше да заяви кой според нея е виновният", обясни Панчугов.

Според него има натрупване на посредственост и партизанщина в институциите. По думите му срив като този в Търговския регистър не се е случвал в България. Това идва да покаже, че разпадът в институциите и нищоправенето застрашава живота на всеки български гражданин, отбеляза политологът в "България сутрин".

"Разпадът вече наистина е много дълбок", подчерта Панчугов и добави, че последното нещо на това управление е да бъде стабилно. 

Ще продължим да наблюдаваме гърмящи бомби наквсякъде в българската държавност, прогнозира той, запитан за новия политически сезон.

Вижте видеото с цялата дискусия.