България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майката на Ренета от Сливен: Излезте и кажете истината за дъщеря ми!

И днес пред болницата в града са се събрали хора в знак на съпричастност към трагедията

20.08.2018 | 08:31 Редактор: Лазарина Колчагова
Майката на Ренета от Сливен: Излезте и кажете истината за дъщеря ми!

Трагичен случай на починала родилка хвърли черна сянка в Сливен. Близките на 33-годишната Ренета са на мнение, че причината за това е натискът, оказан върху родилката от лекарите по отдавна отречения метод "форцепс".

В знак за съпричастност със случая излязоха десетки сливналии на протест пред болницата. През това време директорът на болницата е в отпуска, а д-р Пашева, ръководила раждането, продължи да изражда деца. Днес се очаква да бъде обявена и позицията на болницата.

Родителите на починалата родилка и днес бяха сред протестиращите.

"Излезте и кажете истината за дъщеря ми! По този начин ли ще израждате вашата дъщеря?", обърна се почернената майка на Ренета към д-р Пашева.

По думите на бащата на Ренета - Петър Томов, след седмица ще приемат бебето в София на рехабилитация.

"Искам да помоля прокурорите и следователите да ускорят нещата с аутопсията от независими лекари. Колкото повече време минава, толкова по-малък шанс има да се разберат нещата", каза родителят в "България сутрин".

Сред протестиращите имаше разкази от майки, раждали при д-р Пашева, с оплаквания от грубо отношение и пренебрежение от страна на лекарката.

"Познавам Рени, тя е човек, който е заставал зад различни каузи за благото на всички. Тя заслужава истината да излезе наяве", сподели позната на Ренета. 

Какво доведе до трагичните събития и какво следва оттук нататък? Пред Bulgaria ON AIR коментираха Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" и Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Бащата ми каза, че раждането е водено от млад лекар, който не е могъл да се справи и са извикали д-р Пашева, но все още не знаем дали това е така или само бащата го твърди", каза Георгиева.

Стойчо Кацаров бе категоричен, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода при причиняване на смърт поради немарливост или незнание. 

"Обществото трябва да настоява за справедлив процес. След като правораздавателните органи се произнесат, ще можем да коментираме", каза още той.

Според Пенка Георгиева няма здравни политики, отговорност и последователност в липсващата реакция от Министерството на здравеопазването. 

"Преди 2-3 седмици имаше изнесени данни от Евростат, че нивото на предотвратимата смърт в България е 42% - това означава, че почти половината смъртни случаи са могли да бъдат предотвратени", заяви Стойко Кацаров.

Гледайте видеото.