България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трагедията в Генуа: Проблемът бил в поддръжката на моста

Според специалисти буря може да инициира по-скоро дребен проблем

15.08.2018 | 08:26 Редактор: Лазарина Колчагова
Трагедията в Генуа: Проблемът бил в поддръжката на моста

След Болоня още един италиански град преживя трагедия. Коли и камиони полетяха от огромна височина, отнасяйки със себе си десетки жертви в Генуа. Вероятните причини коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR председателят на КИИП (Камара на инженерите в инвестиционното проектиране) инж. Иван Каралеев и инж. Марин Гергов.

"Първото, което може да се установи от изнесените кадри, е проблем с поддръжката. Експолоатацията е много важна в строителството. Има поставени изисквания за всички строежи, това е основен елемент", каза инж. Иван Каралеев в "България сутрин".

Специалистът обясни, че процесът на строителството има три основни елемента - първо възложителят поставя изискванията, следва проектиране и накрая е изпълнението на строителството.

"Трябва да се прави мониторинг на състоянието на техническите съоръжения. Годините, минали от построяването на моста в Генуа, са малко, но по всяка вероятност се касае за проблем на поддръжката. Същевременно системата "вантов мост" изисква много труд на тази система за подмяна", коментира инж. Марин Гергов.

По думите на специалиста буря по-скоро може да инициира дребен проблем, например ефект от вятъра, който без същински проблем е невъзможно да се развие до падане на съоръжението.

"Мостът е красив и впечатляващ, но този вид конструкция вече не се използва, защото е много трудна за поддръжка", категоричен бе Гергов.

Според инж. Иван Каралеев ясно се е видяло от снимковия материал, че голяма част от армировките са оголени. 

"Има силна корозия на метала. Проектирането отговаря на високи изисквания към конструкцията и в нашето законодателство -  за носимост, експлоатация, както и пожарна безопасност. Има и много допълнителни нормативни актове, регламентиращи изискванията", каза Каралеев.

"Започна реконструкция на нашите съоръжения. Постъпиха сигнали за проблеми и от Министерството на регионалното развитие, както и агенции, отговарящи за пътната инфраструктура се погрижиха за реконструкцията им. Има наредби, свързани с техническата паспортизация на съоръженията. Те определят мерките, които трябва да се изпълнят по поддръжката", посочи още той.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Vinetu
преди 4 години
И двете тикви не разбират от мостове ! :D :( Сигнализирай за неуместен коментар