България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стефан Командарев грабна още две награди с "Посоки"

Лентата спечели призове за най-добър балкански филм и най-добър режисьор в Прищина

15.08.2018 | 09:52 Редактор: Василена Василева
Стефан Командарев грабна още две награди с

Филмът "Посоки" на Стефан Командарев отново привлече вниманието на кинокритиците и публиката с две спечелени награди от деветия филмов фестивал в Прищина, Косово.

Родната продукция успя да грабне две от най-важните отличия - най-добър балкански филм според журито и най-добър режисьор - персонална награда за Стефан Командарев.

"Наградата на публиката бе една от най-важните награди, които спечелихме. Филмът продължава да се разпространява в много държави. Доволни сме, че успяхме да си свършим работата по такъв начин", коментира в студиото на "България сутрин" Командарев.

Прищина филм фест е един от устойчивите фестивали в региона, който се гордее, че председател на борда му е голямата Ванеса Редгрейв, която е дала първи силен тласък на инициативата още през 2008 г, водила е церемонията и е останала близка приятелка на организаторите. 

По време на фестивала текат четири състезателни програми – за европейски филми, за балкански филми (позната като "Мед и кръв"), за ленти със средна продължителност от 25 до 60 минути и от тази година - за документални филми.

Премиерата на "Посоки" беше през май 2017 г. на фестивала в Кан, след което успя да събере призове от форуми в Испания, Люксембург и Тирана. Взе наградата на публиката в Брюксел, специалната награда в Сараево и две от феста във Виена. Общо броят им доближава 20.

А Стефан Командарев не спира да работи по следващия си проект, който ще бъде продължение на "Посоки" - "Патрулки".

Очаквайте видео!