България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румъния се разкъсва от протести: Ще падне ли правителството?

Корупция срещу общество – коментират адв. Николай Хаджигенов и Анатолий Стайков

13.08.2018 | 09:05 Редактор: Иван Берберов
Румъния се разкъсва от протести: Ще падне ли правителството?

Румъния отново е на улицата с искане за сваляне на правителството на Виорика Дънчила. Събрали сили и енергията на работещите зад граница - хиляди румънци отново изпълниха площадите на Букурещ, Клуж, Сибиу, Тимишиора и Констанца с настояване за оставка на лявоцентристкото правителство и подновяване на борбата с корупцията.

Кой ще надделее в тежката битка: Човекът, свалил двама премиери и премахнал неудобен главен прокурор, или народът, настояващ за върховенство на закона?

"Румънците са свободни граждани. Те се връщат от чужбина, за да сложат край на корупцията. А нашите съграждани се прибират в България, за да отидат на зъболекар или на море. Затова у нас се шири корупцията. След Лаура Кьовеши, властта в Румъния се бори сама със себе си", отбеляза адвокат Николай Хаджигенов. 

В студиото на "България сутрин" журналистът Анатолий Стайков уточни, че сегашните събития в Румъния са естествен завършек на дългогодишни процеси. 

"На Балканите имаме качеството да предизвикване невероятни и невиждани ситуации, особено в ЕС. Властта вече е осъзнала, че хората няма да се откажат. Каквото и да направят управляващите, румънците ще излязат отново да протестират. В Полша се случва същото, но Брюксел им скръцна със зъби, а в Румъния изобщо не се обаждат. Рано или късно това ще се разбере. Румънците са свикнали сами да си създават бъдещето", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR адв. Хаджигенов направи паралел между България и северната ни съседка, който може да бъде обобщен най-просто с: Нямаме нищо общо!

"Румъния има гражданско общество. У нас не. Разстрелването на Чаушеску по телевизията беше варварски акт, но нужен. Очаквам в нас да се случи нещо смислено. Ние се целим в глупости. У нас няма правосъдие. Няма сравнение между нас и Румъния", категоричен бе той. 

В темата се включи и Юлия Баховски от Букурещ, която е очевидец на протестите. 

"Нямаше напрежение вчера, всичко беше тихо и мирно. В петък се получиха големи инциденти, тъй като румънската власт е уплашена от обществото. Имаше агитки, които предизвикаха напрежение. Но за тях се твърдеше, че са повикани именно от властта. За съжаление, засега румънските власти не показват по никакъв начин, че ще отстъпят", каза тя. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ivan K. Hristov
преди 5 години
Българите не излизат на протести, защото знаят, че това е безсмислено и ясно беше доказано на протестите 2014 г. Месеци наред протести не дадоха резултат. След като Бойко и Местан пиха кафенце заедно и се договориха как да прецакат народа за пореден път Орешарски даде оставка. Нищо не се промени да не кажа положението се влоши значително. Така че от протести няма ефект. Единственото е тотална ескалация и метеж, а не да се дистанцират от "провокаторите" които имат смелостта да трошат. Не ми излизайте с аргумента, че е противозаконно, защото в тази държава не виждам нищо законно, което да ме възпре да отида пред парламента и да не почна да троша и да се бия с жандармерията. Сигнализирай за неуместен коментар