България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Играят ли си с българската история и трябва ли да реагираме?

Изявленията на Заев за Илинденско-Преображенското въстание спънаха дипломацията

10.08.2018 | 08:22 Редактор: Лазарина Колчагова
Играят ли си с българската история и трябва ли да реагираме?

Скорошните изявления на македонския премиер Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание, в които той го окачествява като македонско пред македонска телевизия, разбуниха духовете и се превърнаха в историческа тема, препречила колелата на иначе гладко вървящата дипломация между страните.

Темата в "България сутрин" коментираха журналистът Валери Тодоров и депутатът от ВМРО Любомир Милошев.

"Разделен съм в чувствата си относно това дали трябва да реагираме или не, защото ако трябва да реагираме на всичко, идващо от Македония, ще преекспонираме темата", каза Валери Тодоров в студиото на Bulgaria ON AIR и допълни, че въпросът за това как ще разпознае историята си Македония в навечерието на приемането й в ЕС остава.

"Досега ние показваме толерантност, но България и Македония имат една идентичност и тя е българска", каза още журналистът и акцентира, че трябва с голямо внимание да следим процеса на присъединяване на Македония към Евросъюза.

Според депутата от ВМРО Любомир Милошев за България е важно да се следи оттук нататък пътя на Македония към ЕС и НАТО: "Най-отговорната позиция на Българската държава е максимално да подкрепя Македония да се присъедини към ЕС и НАТО", заяви той.

Любомир Милошев обясни, че има комисия занимаваща се с историческите теми, в които всички спорни точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма.

По думите на журналиста Валери Тодоров Българската държава трябва ясно и категорично да изговори своята позиция и тя трябва да бъде разпознаваема, както и да направим ясно разграничение между политика и история. Тодоров определи България като "най-засегнатата страна от политиката на изземване на исторически факти".

Гледайте видеото с целия разговор.