България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Желязков, Бенчев и компания: Пак шумна акция, но ще има ли осъдени?

Дали прокуратурата ще успее да докаже обвиненията, коментират Кристина Кръстева, Тихомир Безлов и Стефан Ташев

06.08.2018 | 09:00 Редактор: Ивайло Николов
Желязков, Бенчев и компания: Пак шумна акция, но ще има ли осъдени?

Продължават следствените действия срещу престъпната група за рекет и изнудване, действала в района на Южното Черноморие. Общо 7 българи, задържани заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите, при специализирана полицейска операция в Истанбул, бяха предадени от турските власти на България. Сред тях са бургаският общински съветник от групата на БСП Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.

Предстои общински съветници от БСП в Бургас да изключат Бенчо Бенчев от своята група. На извънредно заседание местната структура на червените категорично се разграничи от действията му. Според журналиста Стефан Ташев, Желязков и групата му са класически пример за понятието "мафия" в България.

"Когато 2007 година Желязков беше задържан и после се призна за виновен, имаше СРС-та, които го записваха как обещава да говори с политици от БСП, да се срещне с тях в София", коментира Ташев в студиото на "България сутрин". По думите му социалистическата партия сега ще се опитва да ограничи щетите заради скандала.

Журналистът Кристина Кръстева пък добави, че е потресена от открития арсенал в дома на Бенчо Бенчев. Според нея позициите на задържания заместник - председател на общинския съвет в Бургас в БСП са бетонни.

"Гражданската квота не става заместник-председател на общински съвет. Това е най-високата позиция на БСП в местната власт. Тези приказки, че е случайно там, издишат", категорична беше тя пред Bulgaria ON AIR.

Стефан Ташев припомни още, че у нас сме виждали много шумни полицейски акции, но не и осъдени след това. Заедно с експерта по сигурност Тихомир Безлов те са категорични, че прокуратурата сега трябва наистина да докаже всичките обвинения.

"Чухме, че има черно счетоводство, има някакви записки, но опитът ни със съда показва, че това нищо не значи", допълни експертът.

Журналистът Кристина Кръстева добави още, че сега не трябва да затихват нещата, защото скандалът е огромен, а петното върху БСП е много голямо.

Вижте видеото с целия разговор!