България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съвет от специалист: По-малко захари и мазнини, за да бъдем здрави

Диетологът проф. Донка Байкова препоръчва да ядем повече риба, зеленчуци и плодове

01.08.2018 | 08:30 Редактор: Тодор Петров
Съвет от специалист: По-малко захари и мазнини, за да бъдем здрави

Храната може да бъде добър приятел, но и враг на човека. България е водач по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Как да се храним правилно и кои храни да избягваме? Отговорите потърсихме от диетолога проф. Донка Байкова.

"Храната е един от най-мощните външни фактори на околната среда, който става физиологичен модулатор на обменните ни процеси. Много е важно да знаем какво ядем - качеството и количеството на храната", обясни проф. Байкова.

Тя обърна внимание, че качествената храна е по-скъпа, но трябва и да ядем по-малко през лятото. Проф. Байкова посочи, че у нас имаме сезонен модел на хранене и може да бъде направено меню, когато не купуваме технологично обработени храни. 

"Инстинктивно апетитът определя потребностите ни към по-леки храни. Ако през зимата имаме потребност от 200 грама зеленчуци и плодове, то през лятото поне по 400 грама зеленцучи и плодове", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Диетологът подчерта да внимаваме с глюкозата и фруктозата и препоръча да ядем повече риба, но натурални видове. Замразена скумрия, ципура, лаврак... всякаква морска и океанска риба. 

"Важно е да не купуваме имитиращи продукти. По-малко захари и по-малко общо количество мазнини. Трансмазнините да ги ограничим до минимум", посочи още проф. Байкова.