България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще борят фалшивите новини със закон!

Коментар на доц. Милен Михов от ОП и PR експерта Александър Христов

26.07.2018 | 09:25 Редактор: Лазарина Колчагова
Ще борят фалшивите новини със закон!

ВМРО се изправя в битка с фалшивите новини след поредица дезинформиращи материали, разпространявани в България около кризата с чумата по дребните преживни животни.

"Темата не е само българска, но започваме дебат сега по повод последните събития в Странджа, свързани с изключително тежката епидемия от чума, която ни заплашва. Фалшивите новини изиграха силно влияние върху обществените нагласи. Формираме експертна група, която трябва да потърси законодателни рамки и нормативна бариера пред създаването на така наречените "фалшиви новини", каза доц. Милен Михов от "Обединени патриоти" в студиото на Bulgaria ON AIR. 

Според PR експерта Александър Христов ЕК провежда различни инициативи в посока борба с фалшивите новини и една от тях е "Следвай парите" - търсят се източниците им. 

"В интернет много хора от профилите си споделят мнение, че това не може да се регулира. Ние можем да се борим само срещу източника на тези новини - хора или институции", добави още Христов в "България сутрин".

Доц. Милен Михов обясни, че идеята на управляващите е за нов самостоятелен закон, а не поправка на съществуващ. И добави, че е важно създаването на умение за разкриване на фалшиви новини. 

"Фалшивата новина представлява неистина облечена в достоверност. Тя винаги има проекция и цел - това може да е генериране на поток от посещения към сайт или формиране на обществени нагласи", обясни Михов и добави, че ще разчитат на експертно отношение по темата. 

Според Александър Христов начините за борба с фалшивите новини са образование, умението на хората да ги разпознават - чрез софтуер или информираност, както и отговорна комуникация от страна на институциите.