България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 5000 участници ще се представят в тазгодишното издание на фестивала "Фолклорен извор"

На сцената в село Царевец, община Свищов ще излязат и състави от Русия, Грузия и Коста Рика

24.07.2018 | 10:44 Редактор: Ивайло Николов
Над 5000 участници ще се представят в тазгодишното издание на фестивала

От 2 до 5 август в село Царевец, община Свищов ще се проведе осмото издание на Националния фолклорен фестивал "Фолклорен извор". Тази година участие ще вземат повече от 5000 участници и над 400 колектива. Регламентът позволява представяне в 12 категории, разделени в 3 възрастови групи, във всяка от които се присъжда първо, второ и трето място. Председател на журито е фолклористът Юлия Цанкова, която е част от конкурса от самото начало.  

"Това е един от малкото фестивали, на които могат да се явят всички, всеки, който носи фолклора в себе си. Няма селекционни комисии, предварителни, няма заплащане", каза Цанкова в студиото на "България сутрин".

Росен Маринов от община "Свищов" обясни, че фестивалът "Фолклорен извор" в село Царевец е един от най-успешните в България.

"През годините сме имали участници и от други държави. В предстоящото издание имаме участници от Коста Рика, Русия, Грузия. Те ще имат специални концерти в три от фестивалните дни", допълни още Маринов пред Bulgaria ON AIR.

По време на "Фолклорен извор" ще се представят още солисти от "Мистерия на българските гласове", ансамбъл "Пирин" и фолклорната певица Нелина.

Вижте още във видеото!