България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След математиците идват биолозите – завоювахме 4 олимпийски медала!

Тази година състезанието бе в Техеран – разказват Албена Йорданова и Ваня Миланова

23.07.2018 | 09:48 Редактор: Иван Берберов
След математиците идват биолозите – завоювахме 4 олимпийски медала!

Настоящата година умело върви по стъпките на 2017 г., когато българските ученици-олимпийци успяха да донесат общо 95 медала в различни сфери и предмети. Миналата седмица математиците ни завоюваха 5 медала от Международното състезание в Румъния. Този път биолозите ни спечелиха 4 медала от престижното състезание в Техеран.

"Тази година се състезаваха 201 страни. Имаше практически задачи и теоретични тестове. България е сред участниците в олимпиадите по биология от самото им създаване. Нашите деца са подготвени отлично. Най-големият проблем са практическите им способности. Изключително много съвременни методи, съвременни събития в биологията се появяват на олимпиадите. Състезателите трябва да бъдат комбинативни и да са в час с новите открития", обясни ръководителят на учениците Албена Йорданова. 

"Миналата година не спечелих медал, но натрупах опит. Ще изучавам молекулярна биология в Софийския университет. На Запад доста ценят олимпийските първенци. Младите хора в България трябва да се активизират и да създадат условия за развитие на науката. Познавам много вдъхновяващи хора. Има накъде да се развивам. Интересни са ми методите и лекарствата срещу рак", сподели бронзовият ни медалист Ваня Миланова. 

Тя сподели в "България сутрин", че цялата организация на олимпиадата в Техеран протекла без никакви проблеми. "И за момент не сме се чувствали заплашени. Посрещнаха ни изключително вежливо", прибави Миланова пред Bulgaria ON AIR.