България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За напрежението в парламента - къде сбъркаха управляващите?

Оставки и коалиционни трусове - анализ на политолозите Цветанка Андреева и доц. Мария Пиргова

20.07.2018 | 09:06 Редактор: Лазарина Колчагова
За напрежението в парламента - къде сбъркаха управляващите?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи тежки критики към правителството заради скандала с чумата по животните. Според социалистите компенсациите не могат да възстановят реалните щети не само за животните, но и за млякото и изпуснатите ползи. 

Кристиан Винегин от БСП също разкритикува решенията на управляващите с твърдението, че част от животните са могли да бъдат спасени.

"Проблем има с комуникацията от властта, но опозицията истеризира. Посяга се много директно на собствеността на хората. Когато битките са абстрактни горе във върховете на властта, впечатлението е едно, но когато не обясниш на собственика постъпките си, проблемът ще ескалира", каза политологът Цветанка Андвеева в "България сутрин".

"При стопаните това е поминък, ако има добра комуникация, тези хора са разумни и ще разберат проблема", продължи тя.

Според доц. Мария Пиргова, управляващите не използват инструментите, с които разполагат.  

"Ние даже още не знаем какъв е проблема - има или няма чума. На фона на тази чума върви парламентарна чума - сделки за милиони в парламента, а ние наблюдаваме трагедии на чисто човешко ниво", каза Пиргова в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Ние сме съпричастни с тях, но не сме наясно като общество какво става. Стилът на управлението е такъв - да се вдигат местни проблеми. Защо беше уволнен министърът на земеделието, имащ съвсем странични функции?", продължи тя, визирайки и уволненията на хора, занимаващи се с европейски проекти.

"Държавата и хората са на два различни полюса, дори комуникация не може да протича. Никой вече не може да убеди хората. Неправителствените организации веднага събират протести, а проблема още повече се замъглява", анализира доц. Пиргова.

Цветанка Андреева добави, че от опозицията още повече истеризират проблема, вместо да извоюват повече за хората.

Според доц. Пиргова, властта противопоставя съсловията, а проблемът се корени в битката между олигарсите, а не в коалиционните трусове или възможността за предсрочни избори. 

Гледайте целия разговор във видеото.