България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Внимание: Горим с милиони заради сайтове фантоми!

Как да ги разпознаем? Съветват доц. Румен Драганов и туроператорът Огнян Хандев

20.07.2018 | 08:26 Редактор: Тодор Петров
Внимание: Горим с милиони заради сайтове фантоми!

Експерти отчитат все повече случаи на измамени българи от сайтове фантоми за екскурзии и почивки. Зад уж европейските онлайн магазини често се крият мними търговци, които трудно могат да бъдат открити. Самите сайтове най-често са регистрирани в Китай, Индия, САЩ и Панама.

Пред Bulgaria ON AIR за наличието на новата опасност потвърдиха доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и туроператорът Огнян Хандев.

"Не е много лесно да се установи фалшивият сайт. Веднъж влязъл в тази игра, е много трудно човек да си получи парите обратно. Сайтовете са направени професионално. Един урок как да избереш туроператор струва между 200 и 1000 евро.  Който е тръгнал да пътува, трябва да знае, че има възможност да бъде измамен по някакъв начин", коментира Румен Драганов.

Все пак той посочи, че можем да различим измамните сайтове по прекалено ниските цени, които предлагат и отбеляза, че се наблюдава бум на новосъздадени туроператори.

"Напоследък зачестяват тези онлайн услуги. Интернет е удобен, но крие много рискове. Влизайки в един сайт, потребителят трябва да провери наличието на лиценз. Може да се провери наличието на застраховка отговорност на туроператора", каза от своя страна Хандев.

В "България сутрин" той подчерта, че е много трудно да се различат фалшивите сайтове. По думите му има и специализирани сайтове, които потребителите биха могли да използват, за да разберат дали домейнът на сайта на фирмата е регистриран в България.

Двамата гости в студиото на Златимир Йочев отчетоха, че от началото на годината има ръст на туризма в България, що се отнася до международния такъв. Но по отношение на вътрешния туризъм, лошото време демотивирало пътуванията.

"Голямата новост в туризма са новите дигитални технологии - навлизането на тази форма на разплащане, в която ние още не участваме толкова активно", отбеляза доц. Драганов.

Вижте видео с цялата дискусия.