България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КЗК спира продажбата на ЧЕЗ: Очаквано, но и притеснително

Владимир Каролев и Кристина Кръстева коментираха решението на комисията и последиците от него

20.07.2018 | 08:47 Редактор: Ивайло Николов
КЗК спира продажбата на ЧЕЗ: Очаквано, но и притеснително

Комисията за защита на конкуренцията спря сделката за продажбата на ЧЕЗ. КЗК не разрешава на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова да придобие българските дружества на електроразпределителния холдинг. Мотивите за това са, че ако придобие ЧЕЗ, "Инерком" като производител на електрическа енергия, ще има предимство пред останалите участници на пазара.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Икономистът Владимир Каролев коментира новината и каза, че според него икономическите аргументи за решението на КЗК са слаби. 

"За мен от икономическа гледна точка меко казано издиша решението. Говори се за някакви вертикални евентуални ефекти, не знам какво точно имат предвид", добави Каролев в студиото на "България сутрин".

Икономистът се съгласи и с мнението на журналиста Кристина Кръстева, че спирането на сделката от КЗК е очаквано от гледна точка на напрежението, което се създаде при нейното огласяване.

"Неминуемо цялата тази сделка се лепна като подозрение върху ГЕРБ, защо се случи така, не знам", коментира Кръстева пред Bulgaria ON AIR. По думите ѝ, ако сделката бъде финализирана, върху партията на Бойко Борисов ще тегне някакво съмнение. 

Икономистът Владимир Каролев пък обясни и какво следва сега за "Инерком" и ЧЕЗ. Според него компанията на Гинка Върбакова може да се откаже от сделката, да не обжалва решението на комисията. ЧЕЗ от своя страна пък може да търси друг купувач или да продава отделно дружествата си в България.

Каролев обаче беше категоричен, че спирането на тази сделка от КЗК поражда притеснение за дългосрочния ефект спрямо инвестициите в България.

Вижте видеото с дискусията!