България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-висок акциз на бездимните цигари: Лобизъм или начин за ограничаване на потреблението?

Д-р Маша Гаврилова и д-р Станимир Хасърджиев дискутираха темата

19.07.2018 | 08:33 Редактор: Ивайло Николов
По-висок акциз на бездимните цигари: Лобизъм или начин за ограничаване на потреблението?

Акцизът на бездимните цигари скача от 1 октомври. Една кутия, която в момента струва 5,50 лв. по всяка вероятност ще се увеличи с лев. В контекста на приетите промени, Световната здравна организация е изпратила писмо до министерството на здравеопазването, в което се цитира изследване, според което бездимните цигари са също толкова вредни колкото конвенционалните.

Д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без дим" смята, че мярката е правилна, защото така продуктите стават по-скъпи и недостъпни за повече хора, което от своя страна ограничава потреблението на тези изделия.

"Колкото е по-висок акцизът, толкова е по-добре по отношение на отказването от тютюнопушенето", каза в студиото на "България сутрин" д-р Гаврилова.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация обаче не се съгласи, че само с висока цена може да се ограничава броят на пушачите.

"Истинската държавна политика по отказването на цигарите включва освен повишаване на акцизите на всички тютюневи изделия, не само на тези, които потенциално са по-малко вредни, включва създаването на програми за отказване, стриктно спазване на мерките за забрана на пушенето и т.н.", аргументира се д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него повишаването на акциза и съответно на цената на бездимните цигари, ще тласне хората към по-евтиния вариант на доказано вредните обикновени цигари.

Д-р Маша Гаврилова пък каза, че няма как да има дългосрочни данни за вредата на модерните бездимни изделия. Тя обясни, че и те са тютюневи изделия и като такива съдържат вредни вещества. 

Двамата обаче бяха категорични, че трябва цялостна политика за ограничаване на тютюнопушенето сред населението и спазване на забраните, защото у нас процентът на младите пушачи е изключително голям.

Вижте видеото с цялата дискусия!