България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масуд и Терез, Пенка, Дора... На Валери Сименов му идва в повече

Вицепремиерът готов да скъса Каракачанов на 100 метра гладко бягане

19.07.2018 | 08:56 Редактор: Тодор Петров
Масуд и Терез, Пенка, Дора... На Валери Сименов му идва в повече

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че се забавя сериозното отношение към мерките, които трябва да бъдат приложени за недопускане на външни хора и движение на заразата от чума по животните в Ямболско.

"Трябваше много по-рано да се сложат постове и да не се допускат външни хора", настоя той пред Bulgaria ON AIR и добави, че в това отношение властта не се е справила, тъй като обстановката изисква пълна стерилност.

След вчерашния протест на животновъдите пред Министерския съвет бяха освободени четирима души от земеделското министерство по искане на премиера Борисов.

"За какво бяха тези уволнения? Тази чума може да засегне цяла България", каза вицепремиерът и подчерта, че трима от четиримата уволнени служители са професионалисти. 

"По този начин не може да се управлява държавата. Когато улицата, протестите и телевизиите диктуват дневния ред на обществото, значи има нещо сбъркано в управлението", категоричен бе гостът в "България сутрин". И продължи в колоритния си стил: "Масуд и Терез, кравата Пенка и козичките на баба Дора ми идват малко много".

Валери Симеонов изрази своите съмнения дали протестиращите животновъди отглеждат добитъка си по правилата и дали не са "консуматори на европейски помощи".

Битката с шумните заведения и задочният спор с министър Ангелкова

"В себе си съм убеден, сравнявайки шумовата среда миналата и тази година, че има ефект. Основните нарушители бяха предприели много сериозни мерки по обезшумяването", каза Симеонов.

"Аз съм вицепремиер и последният с който ще се координирам е Николина Ангелкова", заяви лидерът на НФСБ. 

Според него е повече от ясно, че министърът на туризма осигурява "чадър" на определени заведения по Черноморието.

Във вторник омбудсманът Мая Манолова пък не беше допусната да участва в заседание на Националния тристранен съвет. Валери Симеонов оправда действията си като председател и отстраняването ѝ от залата с правилника на Съвета.

"Пристига Мая Манолова, без да е предупредила нито мен, нито някой от присъстващите, без да е поканена. Този Тристранен съвет си има правилник, не мога да го наруша", отбеляза той.

Симеонов се въздържа от оценки на коалиционните партньори, но допусна, че може да се стигне до избори заради, по думите му, липса на каквото и да е съобразяване с партньорите.

А по повод зачестилия "приятелски огън" от страна на лидера на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов, Валери Симеонов заяви: "Каракачанов е доста по-млад от мен, за да ми дава оценки дали съм уморен или не съм. Мога да го опъна на 100 метра гладко бягане, да видим кой е по-уморен... Ще го скъсам на гладко бягане".

Не пропускайте видеото с целия разговор.