България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Баба Дора непреклонна: Всичко ще направя да спася животните си!

Засега евтаназията се отлага, но протестиращите остават нащрек

19.07.2018 | 09:16 Редактор: Иван Берберов
Баба Дора непреклонна: Всичко ще направя да спася животните си!

Близо 4000 дребни преживни животни бяха умъртвени с цел потушаване на африканската чума, която удари Странджанско и Ямболско. 

Днес междуведомственият координационен щаб обяви, че евтаназирането на животните ще бъде отложено. Въпреки това протестиращите и бунтуващите се фермери остават нащрек. 

Това е и ситуацията със стадото на баба Дора от с. Шарково. Живата верига пред дома ѝ и до момента стои. Стадото ѝ е с констатирано наличие на чума и трябва да бъде евтаназирано, поне спрямо мерките, които е предприело правителството. 

"Изкарах тежка нощ. Нямам думи. Гледам си животните. Не вярвам, че няма да умъртвят животните. Всички се настроиха срещу моите животни. Искам животните ми да играят, да са живи. Искам да кажа на управляващите да не се избиват здравите животни", сподели баба Дора пред репортера на Bulgaria ON AIR Стиляна Георгиева. 

Фермерката категорично отказва да си даде стоката срещу компенсация. "Казах им на кметовете и полицаите – ако мога всичко бих направила, за да спася животните си", посочи тя.