България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пострадалите от чумата фермери непреклонни: Искат 3 оставки!

Институции и министерства срещу животновъди – коментират д-р Илия Костов и проф. Иван Станков

18.07.2018 | 08:24 Редактор: Иван Берберов
Пострадалите от чумата фермери непреклонни: Искат 3 оставки!

Въпреки призивите да не се политизира и да не се спекулира излишно, темата с чумата по дребните преживни животни в ямболските села провокира отново искане на оставки и напрегнат двучасов председателски съвет.

Опозицията остро критикува действията на държавата, които били незаконни. Ресорният и вътрешният министър отново потвърдиха, че всички мерки по справяне с кризата били бързи, своевременни и адекватни. 

Проф. Станков е представител на протестиращите фермери. Сред изискванията на демонстрантите са 3 оставки – на зам.-министъра д-р Цветан Димитров, който е автор на Наредба 3, директора на дирекция "Животновъдство" д-р Златка Възелова и Георги Праматаров.

"Съгласно европейското право, ясно е казано в член 5 – когато имаме такова заболяване, трябва да се умъртвят животните в засегнатите райони. Българската агенция по безопасност на храните е действала съгласно този член", поясни зам.-директорът на Центъра за оценка на риска д-р Илия Костов. 

Той поясни в студиото на "България сутрин", че научното становище, издадено от Центъра за оценка на риска, е независимо. "Ние работим стриктно спрямо европейските норми. Работим по методология, спусната от европейския орган за безопасност на храните", допълни д-р Костов.  

"Потърпевшите имат много критични бележки. Хората не са запознати, не са информирани. От години се знае, че в Турция има огнища на чумата. Къде е държавата? Защо не се взеха мерки? Всяко животно е ценно. Действа се доста прибързано", подчерта бившият министър на земеделието и храните проф. Иван Станков. 

Според него преди да се предприеме евтаназия на животните, трябва да се направи комисия. В нея трябва да се изкажат редица висши държавници като министър-председателя, президента, министри, посочи още той пред Bulgaria ON AIR. 

Протестите ще продължат, докато не постигнат целта си, категоричен бе Станков.