България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Между расизма и славата: Световното след еуфорията

Един успешно протекъл Мондиал – коментират Велислава Миланова, Едуард Папазян и Николай Драганов

18.07.2018 | 09:29 Редактор: Иван Берберов
Между расизма и славата: Световното след еуфорията

Докато Франция и Хърватия все още са подвластни на еуфорията от финала на Световното първенство по футбол, една част от света реже смело със скалпела и прави дисекция на успеха.

"В никакъв случай не мисля, че успехът на Франция е помрачен Абсолютно си заслужиха победата. Заявката на Мбапе, че ще дари парите си за благотворителност, го показва като човек с много голямо сърце. Все едно съдиите имаха инструкции да внимават с червените картони", отбеляза спортният журналист на Bulgaria ON AIR Велислава Миланова.

Колегата ѝ от "24 часа" Едуард Папазян припомни, че подигравки за френския национален отбор има още от 1934 г. Тогава карикатура във вестник изобразява отбора само с един бял играч, а авторът пита кой е истинският французин. 

"Това се случва, когато загубилите не могат да приемат, че провалът им е поради техните умения. Африка спокойно си приписва част от този успех, но едва двама от футболистите на Франция са родени там. Станахме зависими от социалните мрежи. Няма расистки коментари в официални медии за родословието на френските футболисти", посочи той в "България сутрин". 

"По никакъв начин не можем да опорочим никакъв успех. В момента дребничко се присмиваме отдалеч. Първенството протече много добре. Няма как Путин да не натрупа активи, че успешно е продал Световното. Спортът и политиката не бива да вървят ръка за ръка, но често се случва. Уви, често има и расистки изблици", допълни журналистът Николай Драганов.

И тримата гости се съгласиха, че Световното първенство в Русия е преминало успешно, без инциденти и с голяма доза "fair play".