България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Затоплиха ли отношенията си в Хелзинки двамата световни лидери?

Коментари след историческата среща Путин-Тръмп от Любомир Кючуков и Чавдар Стефанов
Публикувана: От:

Още по темата

 

След историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки, двамата обявиха нов етап в отношенията си.

В студиото на Bulgaria ON AIR последствията от нея коментираха директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и журналистът и бивш кореспондент на БНР в Москва Чавдар Стефанов. 

"Няма промяна в политиката, но и  двамата световни лидери смятат, че Русия не се е намесвала при избирането на Тръмп. Интригата по-скоро се премести във вътрешнополитическата зона на САЩ - за или против Тръмп", каза бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

"Избирането на Тръмп даде шанс за подобряване на отношенията Русия - САЩ, защото Тръмп е много по-непредсказуем, докато избирането на Хилари Клинтън щеше да продължи досегашната политика. Самата среща е събитие, но дали ще е просто епизод или ще стартира процес - това ще видим в бъдеще. По време на срещата нямаше договаряне, а "инвентаризация" на позициите на двете страни по въпросите", продължи Кючуков.

Според журналистът Чавдар Стефанов, Путин е предложил бизнес сделка на Тръмп - да си разпределят пазара за газ и нефт.

"Русия не успя да промени своята промишленост и продължи да се основава на петрола и газа. Путин предлага да не се закача "Северен поток". Делегациите също не бяха неравностойни - това показа различни подходи", коментира Чавдар Стефанов.  

Според директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков въпреки темите, които са били поставени на масата, не може да се каже че има реални съглашения, а по-скоро са били отправени оферти. 

"Финализирани решения не могат да се очакват от такава среща. Позициите бяха преповторени. Израел и Иран негласно присъстваха, но Европа отсъстваше и като тема и като фактор", каза още Любомир Кючуков. 

Журналистът Стефанов допълни, че на пресконференцията по време на срещата Путин за пръв път е признал за окупацията на Крим с думите "ние организирахме референдум в Крим". 

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Коментари ( 0 )