България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ПСС: Разходката в планината не е обикновена разходка

Павел Павлов каза, че точно недооценяването на планината през лятото, води до грешки

17.07.2018 | 08:13 Редактор: Ивайло Николов
ПСС: Разходката в планината не е обикновена разходка

За последните 6 месеца в Рила са проведени 424 спасителни акции, а в Пирин - 1439. Павел Павлов от Планинската спасителна служба пък разкри, че за последните 3 дни са проведени 5 акции. Той каза, че основната грешка на туристите е, че възприемат качването в планината като обикновена разходка.

"Точно това недооценяване на планината като различно място със своите красоти, но и със своите особености и опасности, води до грешките и инцидентите", добави Павлов в ефира на "България сутрин".

Планинският спасител напомни, че дори на 30 минути от София, на Витоша, времето е напълно различно от това в града.

"Там времето може да се смени за секунди, там може да завали сняг юли или август месец и затова ние трябва да сме подготвени. Едно от правилата е: Отивайки в лятната планина, ние имаме дрехи за зимна планина", допълни Павел Павлов пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Планинският спасител напомни на хората, че има различни начини да потърсят помощ в планината, но задължително трябва да са със заредени телефони, за да могат да потърсят спасителите чрез телефон 112, мобилно приложение или обаждане директно до ПСС на номер 1470.

Именно заради това Павлов припомни, че е важна застраховката за всички, които отиват в планината, която помага на спасителите след това да си възвърнат направените разходи при акция, но също така беше категоричен, че на всеки в нужда ПСС ще помогне.

Павел Павлов обаче напомни, че все пак самите ние можем да се погрижим за себе си в планината, ако сме с добри обувки, облекло и екипировка.

Вижте видеото!