България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На събор: Пеещи попове скандализираха социалните мрежи

Срам или сближаване с миряните – коментират Миглена Ангелова и доц. Константин Нушев

17.07.2018 | 10:00 Редактор: Иван Берберов
На събор: Пеещи попове скандализираха социалните мрежи

Видео, качено в социалните мрежи даде повод за хиляди полюсни реакции и коментари. На кадрите ясно се виждат свещеници, които пеят народна песен с микрофони в ръце и дават тон за хоро по време на събор в близост до Гигинския манастир. 

Песен за сближаване с миряните или неморална постъпка извън законите на православната църква? 

"Никой нищо не очаква от хората, които трябва да се държат по определен начин. Всички се държим мило с политици, които не са държавници, с журналисти, които не са журналисти, със свещеници, които не са свещеници. Тези хора са имитатори, които трябва да бъдат уволнени. Хората са отвратени от църквата", посочи журналистът Миглена Ангелова.

В студиото на "България сутрин" богословът доц. Константин Нушев поясни, че цялото мероприятие, на което се случва това изпълнение, е събор на самодейни състави, изпълняващи народна музика. 

"Аз бях на този събор. В образа на духовника сме свикнали да виждаме църковен учител. Въпросът е до колко е уместно монаси да пеят на сцена. Духовниците също са хора. Не са съвършени. Не трябва да осъждаме крайно техните действия. Местните хора не бяха скандализирани", подчерта той. 

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров се срещна с един от заснетите на видеото монаси. 

Отец Константин поясни, че дори и да не са изпели песента вярно от музикална гледна точка, тя все пак е народна, а не чалга или кючек.

"Съборът беше много хубав, с красива народна музика. Събраха се много хора, които се веселиха и танцуваха. Манастирът е на километър от сцената. Към 22:00 ч. преценихме, че трябва концертът да се прекрати. Решихме да изпеем една последна народна песен и с това да сложим край на тържеството", сподели духовникът. 

Църковният служител отбеляза, че какъвто и алкохол да са употребили, количествата са били в съвсем умерени граници.

Вижте видеото с цялата дискусия!


1
0 rate up comment rate down comment 0
Христина Рашкова
преди 5 години
Чумата на нашето време сте вие журналистите! Свалете си мръсните ръце от чистата душа на отец Константин! Няма как да приема за сериозно коментарите на атеист. Сигнализирай за неуместен коментар