България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За чумата няма лек, а се бори само с евтаназия: Последното стадо в с. Шарково няма да оцелее

Нужни са правила за животновъдите в рисковите райони, смятат експерти

16.07.2018 | 09:19 Редактор: Ивайло Николов
За чумата няма лек, а се бори само с евтаназия: Последното стадо в с. Шарково няма да оцелее

У нас идват експерти от Европейската комисия, които ще посетят районите под карантина заради чумата по овцете и козите. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство. Александра Митева - началник на отдел "Хуманно отношение към животните" в БАБХ заяви, че всички мерки са били взети своевременно и са съобразени със законодателството у нас и в ЕС. Тя беше категорична, че трябва животните в село Шарково да бъдат евтаназирани, защото няма друг начин да бъде спряна заразата и да се ограничат щетите.

"Този регион там е под специално наблюдение. Извършват се повече клинични прегледи и се взимат повече проби, тъй като е рисков регион, там изпълняваме програма за контрол на трансгранични заболявания. Този регион е по-често посещаван от ветеринарните власти", допълни Александра Митева в ефира на "България сутрин".

В момента икономически ограничения са наложени само за 6 села в две общини в Бургаско и Ямболско, в които има констатирани огнища на заболяването. Близо 4000 животни са умъртвени. Бившият директор на БАБХ д-р Йордан Войнов също подкрепи тезата, че при такива ситуации трябва да се действа бързо, защото евентуално разпространение на чума по животните в страната може да доведе до сериозни икономически загуби за страната.

"Този район е много взривоопасен по отношение на заболявания, тъй като граничим с Турция, а там е палитра от заболявания. Тук притеснителното е, че доста време се протака този случай. Първите проби, до колкото аз имам информация, са от 4 юни, сега сме 16 юли, това е месец и половина, което е страшно много. Тези неща се правят бързо и най-важното е хората да бъдат наистина информирани за какво става въпрос", подчерта д-р Войнов в студиото на "България сутрин".

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация също упрекна служителите на Министерството на земеделието, че не са посетили по-рано село Шарково, за да обяснят на собствениците за какво става въпрос и да им кажат какви ще са обезщетенията.

"1 милиард е стойността на овцете и козите в България. Тук някой трябва да каже тогава, ако не предприемат такива крайни действия, ако това тръгне да се разпространява в цялата страна, кой ще понесе отговорността", добави Караколев пред Bulgaria ON AIR.

Той и д-р Йордан Войнов бяха категорични в едно, че трябва за тези погранични и рискови райони да се разработят специални правила за работа на животновъдите, за местата, където овцете и козите да се отглеждат и пасат, да има съответната нормативна уредба, в която да са разписани обезщетенията за хората. Те настояха, че при отделни правила за рисковите райони, няма да има подобни сцени като тази в село Шарково.

Вижте още във видеата!