България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шотландският режисьор Стивън Симпсън превзема салоните с "Нито вълк, нито куче"

Творецът избра да живее в Пловдив, а не в Холивуд

13.07.2018 | 09:41 Редактор: Ивайло Николов
Шотландският режисьор Стивън Симпсън превзема салоните с

През последните години шотландският режисьор Стивън Симпсън живее и работи в Холивуд, но срещата му с Пловдив преди малко повече от година променя всичко.

Шотландецът се установява в българския град, а премиерата на последния му филм "Нито вълк, нито куче" беше през юни, а от тогава въздействащата екранизация по едноименния роман на Кент Нърбърн, която проследява пътешествието на писател, отведен в сърцето на съвременния индиански живот по земите на Северна и Южна Дакота, събира стотици почитатели в България.

Самият режисьор обаче казва, че филмът му събира много публика, въпреки че пазарът за независимо кино у нас е малък.

"Имаме много добри резултати на много места и то в малки салони, където изобщо не съм предполагал, че ще стигнем", сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR шотландецът.

Стивън Симпсън разказва също, че индианците са в основата на много голяма част от творчеството му, защото той се вълнува от тази световна несправедливост.

"Условията в резерватите са много лоши. За мен като разказвач на истории беше важно да разкажа тези истории", допълни Симпсън.

"Нито вълк, нито куче" е заснет за 18 дни, финансиран от публиката, с много малък екип и 95-годишен главен актьор, а разпространението му се ръководи изцяло от продуцентското студио, заснело филма.

Прожекциите започват от малки градчета, но лентата вече продава повече билети от филмите на Холивуд в големите кина.

Стивън Симпсън разказва също за живота си в Пловдив. За него градът е чудесен, а всичко е близо, което го улеснява, позволява му с месеци да не се качва в кола, което той определя като "рай". 

"Този град ме отърва от стреса. Смятам, че Пловдив е здравословно място за живеене", сподели още Симпсън.

Вижте видеото с цялото интервю!