България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отслабваме само с диня!? Да, но после дебне йо-йо ефектът

Вредни или полезни са монодиетите и за какво трябва да внимаваме при тях, коментира Яна Данаилова

13.07.2018 | 08:10 Редактор: Иван Берберов
Отслабваме само с диня!? Да, но после дебне йо-йо ефектът

Монодиета с диня. Що е то? Монодиетите представляват режим на хранене, при който за даден период от време приемаме само един единствен вид храна. Но удачно ли е да ядем само "царицата на лятото", а именно динята?

"Монодиетите са ефективни, тъй като водят до бързо отслабване. Често тези диети са с плодове. Макар и да са ефективни, те крият доста сериозни рискове. Такива режими не трябва да продължават дълго време. Един-два дни е достатъчно", отбеляза нутриционистът Яна Данаилова

В студиото на "България сутрин" тя отбеляза, че един от рисковете на монодиетите е, че след това се получава йо-йо ефект, сиреч килограмите се възстановяват. 

"Една единствена храна не може да ни даде всичко, от което имаме нужда. Тялото често има дефицит на витамини, минерали и други ценни вещества. Здравето е разнообразие. Монодиетите са популярни, тъй като са много лесни", поясни експертът по хранене пред Bulgaria ON AIR. 

Ако искате да поканите динята в своя живот, но търсите и разнообразие, то гледайте видеото, за да научите свежата рецепта на Яна Данаилова за плодово смути.