България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Болният" прием в детски градини продължава! "Докога...?", питат Столичната община

Над 4000 деца са записани неправомерно, уточни инж. Васил Николов

11.07.2018 | 08:11 Редактор: Велислав Филипов

В прокуратурата е внесен сигнал за търсене на отговорност от директори на детски ясли и градини за неправомерен прием на малко над 4 хиляди деца. Това съобщиха от Инициативния комитет за качествена образователна система. Според тях тези деца са приети с предимство, без да са имали право на това.

Според инж. Васил Николов от Инициативния комитет за качествена образователна система цялата статистическа информация е взема по законен път от Столичната община.

А какво сочат данните - над 4000 деца са записани в детските градини неправомерно - 960 деца са без диагноза, а 3097 са с диагнози, които не влизат в списъка с такива, които дават предимство. 1653 от тях - атопичен дерматит.

"Реално тези деца са приети незаконно, а фактически се водят с предимство пред останалите, което не трябва да е така. В същото време, когато се обърнем към директорите на детски градини и ясли, вместо да потърсят решение на проблема, те се превръщат в адвокати и оневиняват грешката", отбеляза в "България сутрин" инж. Николов.

По думите му проблемите в сферата се задълбочават и е крайно време Столичната община да направи работна група, която да потърси решения.

"От предстоящия прием също има деца, вече приети неправомерно. Това трябва да се промени и да се спазват наредбите. Има деца, приети с най-безобразни диагнози, които не влизат в самия списък. Не може да се очаква да се даде предимство на деца с пъпки и други подобни диагнози", допълни още той пред Bulgaria ON AIR.