България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Интеграция на ромите в България? Все още само мираж...

Институциите са безсилни, а проблемите ще се задълбочават, посочи Светослав Витков пред Bulgaria ON AIR

09.07.2018 | 08:30 Редактор: Василена Василева
Интеграция на ромите в България? Все още само мираж...

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името "Простотията българска" и придружаващ надпис "на сапун". 

След като снимката започна да се споделя, постът бе изтрит. Bulgaria ON AIR обаче научи, че следите водят към Самоков.

Момичето е на възраст между 10 и 12 години, от ромско семейство, което живее в колиба в квартал "Христо Ботев". Съседите им разказват, че родителите имат пет деца. Те били изключително бедни, а препитанието им идвало от кофите за боклук.

Институциите са задействани, а проучването на случая показва доброволното участие на детето в безспорно стряскащия кадър. Остават обаче редица въпроси, свързани с неслучилата се интеграция и образованието на ромските деца, както и неспособността на голяма част от семействата, живеещи в крайни квартали и гета да се справят с отглеждането на четири, пет или повече деца.

"Проблемът с интеграцията на циганите е огромен. А в основата му стои липсата на образование. Когато оставиш един човек да бъде безпризорен, то не му остава друго освен да стане бандит", коментира в студиото на "България сутрин" общинският съветник от група "Пет" и председател на "Глас народен" Светослав Витков.

По думите му институциите са безсилни, защото е изключително трудно да се влезе в циганските гета.

"Ромската престъпност и проблемите ще се задълбочават, защото те не могат да бъдат решени на парче. А най-лошото е, че всеки път, когато в България се сменя правителството всичко започва отначало", допълни още Светльо Витков.

В телефонен разговор за Bulgaria ON AIR Димитър Димитров от Института "Отворено общество" пък подчерта, че ромската общност в страната ни не е хомогенна и не е правилно да се слага под общ знаменател.

"Циганите в България са много различни. Не може от един или два случая да си вадим изводи за всички роми. Статистиката на МВР показва, че над 90% от престъпленията у нас са извършени от етнически българи, а останалите 10% се поделят между хора, които не са такива. Това обаче не означава само роми, а всички останали, включително и чужденци", отбеляза той.

Вижте повече във видеото!