България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Сметната палата в борба срещу мръсния въздух в цялата страна

Най-голям замърсител в България е използваното за отопление твърдо гориво, категоричен е Цветан Цветков
Публикувана: От:

Извършихме кооперативен одит за качеството на мръсния въздух заедно с още 19 сметни палати. В България установихме, че качеството на въздуха в периода 2014-2017 година е било нарушавано цели 35 пъти. Това включва замърсяване с фини прахови частици и въглероден диоксид.

Това каза в студиото на "България сутрин" председателят на Сметната палата Цветан Цветков за направения одит на мръсния въздух в столицата и други големи градове в страната.

Още по темата

 

"Целта на този одит бе да се види дали мерките, вземани от местната власт, са ефективни. Резултатите показват, че има редица проблеми, които трябва да се решат незабавно. В ЕС основните замърсители са електроцентралите и автомобилите, но в България това е използването на твърди горива за отопление през зимата", категоричен е Цветков.

По думите му намаляването на твърдите горива е основно и доста сериозно предизвикателство пред Столичната община.

"Българинът страда от енергийна бедност, а освен това хората с ниски доходи получават пари, за да се запасяват с твърдо гориво. Има десетки инициативи за подобряването на въздуха, но не се забелязва голям ефект. Има данни, че финансирането на тези инициативи е доста затруднено", подчерта председателят на Сметната палата пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и борбата с младежката безработица, която е с тенденция да намалява в последните години.

"На национално ниво няма надеждна система за следене на младежката безработица. Трябва да има синхронизация между обучението в университета и нуждите на бизнеса", отбеляза Цветан Цветков.

Коментари ( 0 )