България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт от МОН: Обработваме 149 883 желания за кандидатстване, възможни са грешки!

Така Камен Радев коментира гафа в с класирането на седмокласниците

04.07.2018 | 09:23 Редактор: Велислав Филипов
Експерт от МОН: Обработваме 149 883 желания за кандидатстване, възможни са грешки!

Само няколко часа, след като станаха публични резултатите от класирането на учениците след 7 клас, образователното министерство ги свали от сайта си. Оказа се, че е станала техническа грешка при формирането на бала при група училища.

Вместо да се утрои, оценката по математика е била взета само веднъж. Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща, че ще има наказани и обеща до няколко часа резултатите да бъдат поправени и качени отново.

"Преживяхме доста емоции вчера. Държа да обясня, че работим с 9000 деца като най-голямо регионално управление. Обработваме 149 883 желания на деца, кандидатстващи за 385 паралелки. Възможно е да стават грешки! Комисията по външно оценяване се състои от 25 души. Тези хора са работили 4 месеца, за да осигурят провеждането на НВО и всички неща, необходими за кандидатстването по-късно", подчерта председателят на Комисията по външно оценяване Камен Радев в студиото на "България сутрин".

По думите му хората, работещи върху електронната система за кандидатстване, са професионалисти в своята сфера.

"Всички неща се случват в компютъра. Има комисия, която вкарва резултатите, след това друга комисия ги проверява, а след това има нова проверка. Накрая аз правя финалната проверка. Информацията минава през погледа на близо 10 души. Не знам как е станала грешката", уточни Радев.

Според него в момента не е важно да се търси кой точно е сбъркал и е допуснал грешката, а как и защо е станала тя.

"В момента, в който пуснахме класирането, започнахме да правим анализ и видяхме, че има грешка. Това стана още преди да бъдем сезирани от родители. Веднага блокирахме показването на резултатите и направихме обстойна проверка. Не мисля, че грешката по някакъв начин вреди на имиджа на образователната система", обясни още председателят на Комисията по НВО пред Bulgaria ON AIR.