България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европредседателството ни - добро, но Борисов вече няма да бъде балансьорът в ЕС

Резултатите и свършеното през последните 6 месеца коментират Харалан Александров и Румяна Коларова

02.07.2018 | 09:13 Редактор: Ивайло Николов
Европредседателството ни - добро, но Борисов вече няма да бъде балансьорът в ЕС

Премиерът Бойко Борисов символично предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на австрийския канцлер Себастиан Курц. Това ще бъде третото заставане на чело на европейската политика за Австрия. От своя страна България приключи първото си такова, а според политолога Румяна Коларова и социалния антрополог Харалан Александров страната ни се е справила добре с председателството си на Съвета на ЕС. 

"България много ефективно се справи с онези ежедневни включени в дневния ред на ЕС въпроси, които предвижи напред, но второ - наложи приоритет", коментира политолога Румяна Коларова в студиото на "България сутрин". По думите ѝ приоритетът "Западни Балкани" директно отговаря и на националния ни интерес. 

Социалният антрополог Харалан Александров се съгласи с факта, че България е направила много по време на своето председателство.

"България е в по-добра позиция категорично, от колкото беше преди председателството, въпросът е дали ще можем да я отиграем", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Относно това, което предстои да се случи Румяна Коларова предупреди, че българският премиер трябва да не се заблуждава, че след края на председателството, може да продължи с ролята на балансьор или посредник, защото това е статут за държава, която е председател. Харалан Александров пък обърна внимание, че по време на председателството ни, българската администрация е научила много в този процес.

Двамата коментираха и действията на опозицията у нас в лицето на БСП през последните 6 месеца, като Коларова и Александров споделиха разочарованието си от нея. 

"В момента омбудсманът Мая Манолова върши повече работа еднолично, от колкото цялата БСП", каза социалният антрополог. По думите му това е много тъжно.

Вижте видеото с целия разговор!